Promjene svojstava namirnica pri obradi

(0)    20    4
Robertino Marinjak
Turizam i ugostiteljstvo
Kuharski tehničar
Procesi obrade namirnica
1. razred
Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih
Profil Klett d.o.o.
2025
Učenici 1. razreda (HKO 4.2)
1. izdanje

mehanička obrada, termička obrada, kemijska obrada, Maillardova reakcija, zrenje mesa, mljevenje, salamurenje, soljenje, dimljenje, kobasice, suhomesnati proizvodi, prerađevine mesa peradi i divljači, riblje konzerve, polukonzerve, kavijar, soljena, dimljena, sušena riba, sirutka, stepka, maslac, fermentirani mliječni proizvodi, proizvodi od jaja, kruh i pecivo, mlinski proizvodi, tjestenina, konditorski proizvodi od brašna, pasterizirano i sterilizirano povrće, sušenje, kiseljenje, fermentacija, alkohol (etanol) kvasci, vino, pivo, rakija, destilacija, vrenje, taloženje, filtracija, hmelj, slad, mošt, masulj

Obrazovni materijal „Promjene svojstava namirnica pri obradi“ upoznaje učenike i polaznike s utjecajem različitih postupaka obrade na namirnice. Kroz konkretne primjere, korisnici će naučiti tehnologiju dobivanja proizvoda biljnog i životinjskog podrijetla te razumjeti kemijske promjene tijekom termičke obrade.
hrvatski
Republika Hrvatska
62
Objavio/la: Josip Ivoš Objavljeno: 29. listopad 2025. Uređeno: 5. studeni 2025.
Podijeli
Otključaj sadržaj
Priručnik „Promjene svojstava namirnica pri obradi“ namijenjen je učenicima i polaznicima koji žele razumjeti kako mehanička, termička i kemijska obrada utječu na strukturu, sastav i kvalitetu namirnica. Priručnik detaljno objašnjava tehnologiju dobivanja proizvoda od namirnica životinjskog i biljnog podrijetla, kao i postupke proizvodnje alkoholnih pića i proizvoda koji ih sadrže. Učenici i polaznici će kroz praktične primjere i zadatke naučiti prepoznati i izvesti kemijske reakcije koje se događaju tijekom termičke obrade, čime se razvija razumijevanje procesa koji oblikuju konačni prehrambeni proizvod. Priručnik potiče analitičko razmišljanje i primjenu znanja u stvarnim ugostiteljskim i prehrambenim situacijama.

Nema recenzija za ovaj obrazovni materijal.

0
0 od 5 (0 Recenzije )

Povezani obrazovni materijali