Profil Klett d.o.o.
2025
Učenici 1. razreda (HKO 4.2)
1. izdanje
mehanička obrada, termička obrada, kemijska obrada, Maillardova reakcija, zrenje mesa, mljevenje, salamurenje, soljenje, dimljenje, kobasice, suhomesnati proizvodi, prerađevine mesa peradi i divljači, riblje konzerve, polukonzerve, kavijar, soljena, dimljena, sušena riba, sirutka, stepka, maslac, fermentirani mliječni proizvodi, proizvodi od jaja, kruh i pecivo, mlinski proizvodi, tjestenina, konditorski proizvodi od brašna, pasterizirano i sterilizirano povrće, sušenje, kiseljenje, fermentacija, alkohol (etanol) kvasci, vino, pivo, rakija, destilacija, vrenje, taloženje, filtracija, hmelj, slad, mošt, masulj
Obrazovni materijal „Promjene svojstava namirnica pri obradi“ upoznaje učenike i polaznike s utjecajem različitih postupaka obrade na namirnice. Kroz konkretne primjere, korisnici će naučiti tehnologiju dobivanja proizvoda biljnog i životinjskog podrijetla te razumjeti kemijske promjene tijekom termičke obrade.
Priručnik „Promjene svojstava namirnica pri obradi“ namijenjen je učenicima i polaznicima koji žele razumjeti kako mehanička, termička i kemijska obrada utječu na strukturu, sastav i kvalitetu namirnica. Priručnik detaljno objašnjava tehnologiju dobivanja proizvoda od namirnica životinjskog i biljnog podrijetla, kao i postupke proizvodnje alkoholnih pića i proizvoda koji ih sadrže. Učenici i polaznici će kroz praktične primjere i zadatke naučiti prepoznati i izvesti kemijske reakcije koje se događaju tijekom termičke obrade, čime se razvija razumijevanje procesa koji oblikuju konačni prehrambeni proizvod. Priručnik potiče analitičko razmišljanje i primjenu znanja u stvarnim ugostiteljskim i prehrambenim situacijama.
Odabirom opcije "Prihvati sve kolačiće" slažete se s upotrebom kolačića koji nam pomažu pružiti vam bolje korisničko iskustvo i analizirati korištenje web stranice. Klikom na "Postavke kolačića" možete odabrati koje kolačiće želite dopustiti. Samo su nužni kolačići potrebni za ispravno funkcioniranje naše web stranice i ne mogu se odbiti.
Postavke kolačića
Naša web stranica pohranjuje četiri vrste kolačića. U bilo kojem trenutku možete odabrati koje kolačiće prihvaćate, a koje odbijate. Više o tome što su kolačići i koje vrste kolačića pohranjujemo možete pročitati na stranici
Uporaba kolačića
su potrebni iz tehničkih razloga. Bez njih, web stranica neće ispravno raditi.
su potrebni za specifične funkcionalnosti na stranici. Bez njih neke mogućnosti na stranici neće raditi.
nam pomažu da analiziramo korištenje stranice i da poboljšamo korisničko iskustvo.
nam omogućavaju da personaliziramo vaše iskustvo i šaljemo vam relevantne sadržaje i ponude, na ovoj i na drugim našim stranicama.