Sastav i karakteristike mesa

(0)    273    58
Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih
Profil Klett d.o.o
2023
Učenici 1. razreda (HKO 4.1)

vrste mesa, hranjive tvari, energetska i nutritivna vrijednost, senzorska i fizikalno-kemijska svojstva, kvaliteta mesa, faktori kvalitete, prerada mesa

Obrazovni materijal "Sastav i karakteristike mesa" pomaže učenicima i polaznicima razumjeti nutritivnu vrijednost, sastav i fizikalno-kemijska svojstva različitih vrsta mesa. Kroz pregled mišićnog, vezivnog i masnog tkiva te parametara poput pH, boje i sadržaja proteina, razvijaju se temelji za kvalitetnu procjenu i pravilnu primjenu mesa u prehrambenoj industriji.
hrvatski
Hrvatska
38
Objavio/la: Marija Pavkov Datum: 12. svibanj 2025.
Podijeli
Otključaj sadržaj
Priručnik "Sastav i karakteristike mesa" osmišljen je kako bi učenicima i polaznicima približio složenost mesa kao sirovine u prehrambenoj industriji. Upoznaju se s podjelom mesa prema vrsti životinja – stoke za klanje, peradi i divljači – te njihovim specifičnostima. Poseban fokus stavljen je na sastav mesa, koji uključuje mišićno, masno, vezivno i koštano-hrskavično tkivo, te na njegov nutritivni sadržaj poput proteina, masti, minerala i vitamina. Učenici i polaznici analiziraju senzorska i fizikalno-kemijska svojstva mesa – boju, miris, pH vrijednost, električnu provodljivost i sposobnost vezanja vode – koja su važna za ocjenu kvalitete i primjenu u tehnološkoj preradi. Naučit će i kako faktori poput uzgoja, hranidbe i rukovanja životinjama prije klanja utječu na kakvoću mesa. Ovaj obrazovni materijal temelj je za stručno razumijevanje mesa kao prehrambene sirovine i osigurava potrebna znanja za budući rad u sektoru prehrambene tehnologije i mesne industrije.

Nema recenzija za ovaj obrazovni materijal.

0
0 od 5 (0 Recenzije )

Povezani obrazovni materijali