Oblikovanje i pečenje tijesta u pekarstvu i slastičarstvu

(0)    4    1
Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih
Profil Klett d.o.o.
2025
Učenici 1. razreda (HKO 4.1)
1

odmaranje i dozrijevanje tijesta, zrelost tijesta, dijeljenje tijesta, ručno i automatsko vaganje tijesta, ručno i strojno okruglo oblikovanje, međufermentacija tijesta, završno oblikovanje, završna fermentacija, pečenje tijesta, pogreške pri oblikovanju i pečenju tijesta, pekarske peći

Obrazovni materijal "Oblikovanje i pečenje tijesta u pekarstvu i slastičarstvu" osposobljava učenike i polaznike za precizno oblikovanje, fermentaciju i pečenje tijesta. Kroz teorijske i praktične sadržaje učenici i polaznici naučit će pravilno dijeliti tijesto, primijeniti ručne i strojne metode oblikovanja te odabrati odgovarajući način pečenja prema pravilima struke.
hrvatski
Hrvatska
34
Objavio/la: Marija Pavkov Objavljeno: 14. listopad 2025. Uređeno: 3. studeni 2025.
Podijeli
Otključaj sadržaj
Priručnik "Oblikovanje i pečenje tijesta u pekarstvu i slastičarstvu" vodi učenike i polaznike kroz ključne faze završne pripreme tijesta – od pravilnog dijeljenja i oblikovanja do optimalne fermentacije i pečenja. Kroz detaljno objašnjene postupke, priručnik pomaže razumjeti važnost preciznog vaganja, međufermentacije i završne fermentacije, kao i utjecaj temperature, vlage i vremena pečenja na konačni proizvod. Učenici i polaznici naučit će razlikovati i primijeniti ručne i strojne metode oblikovanja tijesta, koristiti moderne uređaje i peći, te analizirati kako svaki korak utječe na strukturu, aromu i izgled proizvoda. Poseban naglasak stavljen je na razvoj praktičnih vještina i senzorne procjene, što omogućuje stvaranje pekarskih i slastičarskih proizvoda visoke kvalitete. Ovaj priručnik potiče povezivanje teorije i prakse, razvijajući profesionalnost, preciznost i osjećaj za detalj u svakom koraku pripreme tijesta.

Nema recenzija za ovaj obrazovni materijal.

0
0 od 5 (0 Recenzije )

Povezani obrazovni materijali